Cel de lângă tine

de David Lindsay-Abaire

David Lindsay-Abaire, născut în 1969, este unul dintre dramaturgii americani care a primit un Premiu Pulitzer, cel mai prestigios premiu din Statele Unite ce se acordă jurnaliştilor, scriitorilor şi compozitorilor. Acest lucru s-a întâmplat în 2007, premiul fiindu-i decernat pentru piesa Rabbit Hole.

S-a născut în South Boston, Massachusetts, într-o familie de muncitori. În primii ani de şcoală a învăţat în instituţii de stat pentru ca, apoi, să primească o bursă la Academia Milton. Acolo a început să îşi descopere pasiunea pentru teatru, pe care a dezvoltat-o în colegiu. Mai târziu, a fost acceptat la Secţia de Dramaturgie a Juilliard School.

Primul succes l-a avut, în 1999, cu Fuddy Meers, montat la Manhattan Theatre Club. Au urmat şi alte piese de succes, dar cea mai cunoscută dintre ele rămâne Rabbit Hole, piesă pusă în scenă, pentru prima dată, la New York. Spectacolul a fost nominalizat la Premiul Tony (echivalentul Premiului Oscar pentru teatrul american), interpreta principală, Cynthia Nixon, câştigând Premiul Tony pentru „Cea mai bună actriţă”. Textul a fost ecranizat în 2010, rolul principal fiind interpretat de Nicole Kidman. De altfel, Lindsay-Abaire a mai scris şi alte scenarii de film, dar şi libretele pentru două musicaluri: High Fidelity şi Shrek the Musical.

Referindu-se la piesele sale, David Lindsay-Abaire spune că el vrea să vorbească despre „outsideri care încearcă să îşi găsească echilibrul”. Pentru el, teatrul este un loc al absurdului, de aceea încearcă se stea cât mai departe de realism, raportul personajelor sale cu lumea exterioară fiind unul cu totul diferit faţă de obişnuit.

Crazy Eights, That Other PersonBaby Food sunt comedii într-un singur act, scrise în cadrul evenimentului „The 24 Hour Plays On Broadway”. O competiţie în care piesele (toate într-un singur act) sunt scrise, regizate, produse şi prezentate în numai 24 de ore. Acest eveniment este descris de The New York Post ca fiind echivalentul „unui dans pe sârmă fără plasă de protecţie”, provocarea pe care o oferă atât dramaturgilor, actorilor, regizorilor cât şi producătorilor făcându-l să fie extrem de popular.

Vlad Zamfirescu face parte dintre artiştii care şi-au început cariera artistică cu un Premiu UNITER pentru debut (în 1996).

Actor al Teatrului „Bulandra”, dar implicat şi în proiectele altor teatre sau companii independente, are un portofoliu complex de roluri, din zone diferite ale literaturii dramatice, fie ele clasice, fie moderne. De la Claudius în Hamlet de W. Shakespeare (regia: Vlad Mugur), Catindatul din D’ale carnavalului de I.L. Caragiale (regia: Horaţiu Mălăele) la mult mai contemporanii Marc din Artă de Yasmina Reza (regia: Cristi Juncu) sau El din Dumnezeul de a doua zi de Mimi Brănescu (regia: Claudiu Goga).

Cunoscut de către public şi din seriale de televiziune, dar şi din filme de lung-metraj, Vlad Zamfirescu a strâns în palmaresul său mai multe premii de interpretare, parte dintre ele primite, de-a lungul timpului, în cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporană Braşov.

Rolul de regizor a început să-l joace de curând, atunci când, în cadrul unui proiect independent, a regizat cele trei piese scurte ale lui David Lindsay-Abaire, lucrând cu actori din teatrele bucureştene. Aceleaşi texte le-a montat acum, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, şi astfel, putem spune că debutul său ca regizor, pe o scena unui teatru de repertoriu, se face la Braşov.

© Copyright - Teatrul Sică Alexandrescu