NASTASIA -o poveste de cartier-

de George Mihail Zamfirescu

Sala

Mare

16+
(vârsta recomandată)

NASTASIA -o poveste de cartier-

de George Mihail Zamfirescu

Tragicomedie socială și antisocială

Nastasia, fiica lui Ion Sorcovă, trăitoare într-o lume degradantă, reușește, totuși, să-și păstreze puritatea, aspirând să ajungă într-un mediu curat. Vrea să iasă la lumină, însă fără vreo dorință de parvenire. Mijlocul de a ieși din această stare este, în gândirea ei, căsătoria cu Luca – un tânăr lucrător conform. În calea împlinirii visului ei apare un obstacol: Vulpașin – bătăuș de cartier – care o iubește și-i capabil de orice pentru a se căsători cu ea. Vulpașin îl ucide pe Luca, iar Nastasia, îi pregătește o răzbunare: acceptă căsătoria cu el, ca mai apoi să se spânzure chiar în ziua nunții.

NASTASIA: un spectacol de teatru popular despre Speranță și sora ei Nefericirea.

Direcția de scenăVICTOR IOAN FRUNZĂ Decorul și costumeleADRIANA GRAND
Data premierei:12 noiembrie 2023
Distribuția: Nastasia, o fată cu aspirațiiIoana Predescu Ion Sorcovă, tatăl ei de ne-nțelesMihai Giurițan Vulpașin, un băiat rău din cartierDan Cogălniceanu Luca, un băiat bun din cartierIon Gâlmă Vecina, o amărâtă șireatăOana Huiu Paraschiva, o fată foarte, foarte rea din cartierClaudia Suliman Niculina, altă fată la fel de reaAnca Maria Florea Ionel, alt băiat rău da’ jmekerMădălin Mandin Luca Lacrimă, unu’ slab cu duhu’Ion Gâlmă CărciumarulRelu Siriţeanu PascuVASILE DAVID Bețivi în cârciumă & lăutari .

Cronici


Radu Preda - cronicardupaureche.substack.comDuios, Nastasia se spânzura...

 

Revista 𝐑𝐈𝐍𝐎𝐂𝐄𝐑𝐔𝐋

𝐍𝐚𝐬𝐭𝐚𝐬𝐢𝐚, 𝐨 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫... construită cu materiale românești de bună teatralitate de cuplul 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐮𝐧𝐳𝐚̆ - 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐝, după 𝐷𝑜𝑚𝑛𝑖𝑠̧𝑜𝑎𝑟𝑎 𝑁𝑎𝑠𝑡𝑎𝑠𝑖𝑎 de 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐙𝐚𝐦𝐟𝐢𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮. [...] Vedeta este 𝐕𝐮𝐥𝐩𝐚𝐬̦𝐢𝐧, un băiat rău din cartier, interpretat admirabil de 𝐃𝐚𝐧 𝐂𝐨𝐠𝐚̆𝐥𝐧𝐢𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮. Mimica, gestica, costumele, pantofii, grimasele, expresivitatea feței, mișcările ordonate și dezordonate contribuie la concluzia unui joc exact, un spirit de ironie surprins de autor. Spectacolul respectă unitatea de timp și acțiune, coboară de câteva ori cortina la sfârșit de act, ceea ce nu se mai practică în teatrul contemporan mutat de voie și de nevoie în zona filmului și a proiecțiilor video. Cortina trebuie să existe, să funcționeze! Ni se transmite un sentiment liniștitor de clasicitate, de respect față de scrierile înaintașilor, existând tot timpul unitate stilistică în vorbe, în port, în atitudine, în tăceri, în izbucniri. Narațiunea crește treptat, odată cu tensiunea dramatică, tablourile fiind separate de acordurile muzicale (intermediare), cu versuri de epocă și contemporane, de multe ori zguduitoare. [...]

 

Premii


Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar: DAN COGĂLNICEANU, pentru rolul Vulpaşin, un băiat rău din cartier, din spectacolul Nastasia, o poveste de cartier, adaptarea după Domnişoara Nastasia de George Mihail Zamfirescu şi regia: Victor Ioan Frunză.

Premiile revistei "RINOCERUL" 2024, Ed. a V-a

Diplomă de excelenţă regizorală: Victor Ioan Frunză – pentru regia şi adaptarea în cheie modernistă a spectacolului Nastasia, o poveste de cartier după Domnişoara Nastasia de George Mihail Zamfirescu, Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov

Premiile revistei "RINOCERUL" 2024, Ed. a V-a
Afișați mai multe