Bolnavul închipuit

de Molière

Distribuția:

Argan: Dan Cogălniceanu
Béline: Ioana Bîndac
Angélique: Ioana Predescu
Béralde: Gabriel Costea
Cléante: Vlad Ianuș
Diaforius: Alexandru Beteringhe
Thomas Diaforius: Ion Gâlmă
Domnul Purgon: Mădălin Mandin
Domnul Fleurant: Relu Sirițeanu
Domnul Bonnefoi: Daniel Nuță
Toinnete: Ligia Stan
Molière: Mihai Giurițan

Regia: Şerban Puiu

Scenografia: Roxana și Andrei Răduț

Muzica: Vlad Ianuș

Regia tehnică: Vasile David, Constantin Bărbulescu

Lumini: Petrică Munteanu (maestru lumini), Tudor Smeu, Tudor Damian

Videoproiecție: Tudor Smeu

Sunet: Ovidiu Grădinar (maestru sunet), Florin Aflorei

Sufleur: Marius Vladu

Durata spectacolului: 1h 50 minute (fără pauză)

Data avanpremierei: 19 martie 2022

Data premierei: 20 martie 2022

Trailer spectacol

Preţuri bilete:

 • De la rândul 1 la rândul 5 – 40 lei/bilet;
 • De la rândul 6 la rândul 10 – 35 lei/bilet;
 • De la rândul 11 la rândul 16 – 30 lei/bilet;
 • Preţ redus  – 15 lei/bilet.
  Reducerile sunt acordate pentru pensionari, elevi şi studenţi.

  Vârsta recomandată +16
  Participarea minorilor însoțiți de adulți (părinți) la spectacole unde vârsta copiilor este sub cea recomandată, se face pe răspunderea adulților (părinților) care îi însoțesc.
  Vă mulțumim pentru înțelegere.

„Bolnavul închipuit”

Le Malade imaginaire, una din capodoperele lui Molière, este ultima sa creaţie în care actorul și dramaturgul a jucat rolul titular. Nota de final este dată de dispariția autorului, care a murit la a patra reprezentație a piesei. Moliere s-a apărat prin râs de propriile sale slăbiciuni dar și de teama de moarte. Pentru Moliere spectacolul a fost un cântec de lebădă. Grav bolnav, el nu acceptă să nu joace spectacolul. După cea de-a patra reprezentație, pe 17 februarie 1673, are un acces de hemoptizie și moare imediat după reprezentație.

Sinopsis

Personajul principal, Argan este un ipohondru dependent de medici şi de medicamente, ferm convins că este grav bolnav, aflat în pragul morţii. Din aceste motive, el doreşte să îşi mărite unica fată cu un medic, deşi ea este îndrăgostită de alt bărbat. La sugestia servitoarei printr-un vicleşug, simulând moartea, Argan află că soţia sa este o ipocrită, preocupată doar de banii lui, iar singura care îl iubeşte sincer este fiica lui.

Piesa este initial scrisă ca o comedie-balet, la limita dintre comic și tragic. Spectacolul nu este jucat în registrul clasic, ci beneficiază de o viziune scenică modernă, adusă în zilele noastre printr-o montare îndrăzneață.  Nu lipsesc aluziile rafinate la adresa moralităţii medicilor, a stării precare a sistemului medical, sau a titlurilor obţinute fără merite. Textul este extrem de actual și ne dă prilej de reflexie asupra unei teme universal-valabile, despre spaima pierderii /deterioării vieții sau calității ei – vezi efectele pandemiei prin care am trecut recent.

Este totodată o piesă a condiţiei artistului dedicat cu trup şi suflet artei sale, devenind astfel un omagiu adus actorului.

 

© Copyright - Teatrul Sică Alexandrescu