Copilul problemă

de George F. Walker

George F. Walker – scriitor, scenarist şi regizor – a dominat teatrul canadian de limbă engleză, începând cu anii ’80, axându-se în special pe comedie.

El tratează, însă, comedia cu seriozitate, considerând-o un mod de a-şi exprima coerent o viziune asupra lumii. De aceea, de multe ori comedia lui prinde puternice tente de satiră politică şi socială. „Ca pentru mulţi din generaţia mea, mintea mea a fost bombardată cu o grămadă de gunoi mediatic. Suntem extrem de puternic influenţaţi de mass-media şi de filmele comerciale. Nu avem cum să ne revoltăm asupra acestei stări de fapt, asta e realitatea, dar putem să o trecem prin propriul filtru şi să discernem informaţia primită.”, spune Walker.

Când a scris Copilul problemăîn 1997,în Toronto unde el locuia, efectele politicilor de austeritate ale guvernatorului Provinciei Ontario se făceau extrem de simţite. Ajutoarele sociale şi sprijinul de la stat au fost diminuate în acea perioadă, lucru ce dinamitat viaţa unei păturii a locuitorilor districtului canadian şi a dus la adâncirea discrepanţelor sociale.

În acest context îşi plasează Walker personajele din Copilul problemă. Ele sunt blocate în sistem şi lăsate la mila lui, lucru ce le anihilează voinţa sau le face să ia decizii pripite sau la limită, adâncindu-le propriul eşec.

© Copyright - Teatrul Sică Alexandrescu