Occident Express

de Matei Vişniec

Distribuţia:

Csatlós Lóránt

Dimény Levente

Dobos Imre

Firtos Edit

Gajai Ágnes

Hajdu Géza

Hunyadi István

Kardos M. Róbert

Kiss Csaba

Kiss Tamás

Román Eszter

Sebestyén Hunor

Tóth Tünde

Tőtős Ádám

Trabalka Cecília

Pitz Melinda

Regia: Zakariás Zalán

Dramaturgia: Bereczki Ágota

Scenografia: Andra Bădulescu Vișniec

Regia tehnica: Joó Emília

Sufleor: Tentea Katalin

Compozitor muzical: Boca Hunor-Lehel

Preţuri bilete:

  • Preţ unic  – 50 lei

Sinopsis

Orientul şi Occidentul se întâlnesc în drama „Occident Express” de Matei Vişniec, un text care face parte din trilogia balcanică a autorului, duce mai departe analiza ideii contopirii acestor două lumi.

Titlul este un joc de cuvinte pe sintagma Orient Express, faimosul tren de lux, plin de aventurieri care se îndrepta spre tezaurele Orientului. Occident Express, însă reprezintă altfel de dorinţe: în locul viselor luxoase, este despre viaţă. Unul servea călătoriile de plăcere ale bogaţilor din vest, celălalt transportă grupuri de oameni care se luptă pentru a avea un trai mai bun. În această piesă, Balcanii apar ca ideile stereotipizate ale unei persoane din occident în scenele cu filmarea, completate de fragmentele de poveste despre realitatea prăfiută a vieţii de zi cu zi. Aceste fragmente se concretizează în visele bătrânului orb, în simţul de responsabilitate al curvelor şi al proxeneţilor, în disperarea emigranţilor, sau în dialogurile dintre muzicienii care încearcă să-şi câştige pâinea prin pasajele de la metrou.

Spectacolul, prin problematica punctelor cardinale, a culturilor, a obiceiurilor, a etnicităţii, a occidentalităţii sau a orientalităţii, este, în mod unitar, despre fiinţa umană.

© Copyright - Teatrul Sică Alexandrescu